Velpologie (2 groepen)

Velpologie
Deze cursus delen met een kennis?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Deze cursus wordt weer georganiseerd in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal en is grotendeels gelijk aan de cursus die in het afgelopen najaar werd gegeven, met twee nieuwe elementen: Een extra avond over de geërfden van Velp en de cursus wordt deze keer afgesloten met een wandeling door Velp in het gebied rondom de oude Jan.

De inhoud en sprekers:

“Tussen IJssel en Posbank” over de vorming van het landschap waarin Velp is ontstaan. Over ijstijden, loop van de rivieren/beken, biosfeer en eerste bewoners. Spreker: Walter de Wit. Kenner van de streek. Meer dan 25 jaar beheerder van Natuurmonumenten in Nationaal Park Veluwezoom.

“7 buurtschappen”: over de vroege geschiedenis van Velp, de eerste vestigingen. Spreker: Frank Keverling Buisman; archivist, rijke ervaring als rijksarchivaris In Drenthe en Gelderland, directeur van het Gelders Archief. Ooit leerling van het Rhedens Lyceum (gym A)”.

“Velp villadorp in Gelders Arcadië”. Aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde Velp zich tot gewilde vestigingsplaats voor welgestelden. De aanwezigheid van landgoederen, buitens, een nieuwe villawijk en een prachtige natuur droegen daaraan bij. Spreker: Willem Huetink, studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en was dertig jaar geschiedenisdocent aan ‘Het Rhedens’ in Rozendaal. Al geruime tijd redactielid van de Arnhemse Monumentenreeks van de Stichting Monuscript.

“de Geërfden”. Vanuit de Middeleeuwen ontwikkelden zich in Oost-Nederland buurschappen (boerschappen), later Marken, waarin afspraken werden gemaakt over het beheer van de gezamenlijke gronden. In Velp geen Marke maar wel “Geërfden”.  Spreker: Frank Keverling Buisman

“Verzuiling en ontzuiling in Velp” over de eerste decennia na de tweede wereldoorlog. Spreker: Ben Zonderland, groeide in die jaren op in het katholieke deel van Velp, studeerde sociale geografie aan de Radboud Universiteit en was jarenlang geliefd aardrijkskunde docent op het Liemers College te Zevenaar.

“Velp vanaf de 70’er jaren”; Over de meer recente geschiedenis. Spreker: Hans Witt. Ook een geografische achtergrond en tot voor kort directeur van vmbo ’t Venster en de ISK (Internationale schakelklassen) in Arnhem. Vanaf de jaren 80 lange tijd raadslid in de gemeente Rheden.

“Wandeling rondom de Oude Jan”. Op deze wandeling zullen diverse karakteristieke punten worden bezocht. Het geheel onder leiding van Cees Ursem. Datum, tijdstip en vorm zullen in overleg met de cursisten worden vastgesteld.

 

Deze cursus is bedoeld voor eenieder die meer wil weten over hoe het dorp Velp is ontstaan en zich heeft ontwikkeld. Leuk voor mensen die al jaren hier wonen, maar zeker ook voor nieuwkomers!

INSCHRIJVEN OF RESERVEREN NOG NIET MOGELIJK